Warning: A non-numeric value encountered in /home/terrahub/public_html/wp-content/themes/kalium/includes/classes/core/kalium-helpers.php on line 422

Adriatic Plastic Challenge plovi dalje s novim partnerima!

Stisni ovdje za više informacija

Adriatic Plastic Challenge plovi dalje s novim partnerima!

Inicijativa #AdriaticPlasticChallenge raste. Od male barke postaje sve veći brod i ukrcava nove posade!

Pokrenuli smo je sa ciljem osvješćivanja javnosti o problemu plastike u moru i kako bi promovirali i potakli odgovorno ponašanje na više razina – u vladi i javnom sektoru, kod poslovnog sektora te kod svih pojedinaca, građana i potrošača. Izazov koji smo postavili glasi: Kako spriječiti dotok plastičnog otpada u more?

Naša vizija inicijative ima tri komponente:

  1. Informiranje, komunikacija, edukacija, podizanje svijesti.
  2. Innovation challenge: Timsko natjecanje kojim tražimo inovativna rješenja za problem: Kako smanjiti dotok plastike u more i na obale?
  3. Čišćenje obala i podmorja. U perspektivi želimo sve akcije čišćenja povezati na platformi/mobilnoj aplikaciji koja će služiti kao sjecište lokacija i akcija, onih koji čiste i onih koji se žele priključiti.

Problem je slojevit, kompleksan i nemoguće ga je rješavati u izolaciji sektora ili male niše. Našu inicijativu vidimo kao platformu koja facilitira i povezuje. Upravo zato radimo s različitim partnerima. Povezali smo se s aMORE – festivalom moru koji je pod navigacijom udruge Zona i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Švicarske u Republici Hrvatskoj dovelo u Zagreb putujuću multimedijalnu izložbu o plastičnom morskom otpadu OUT TO SEA? – KONAČNA POSTAJA: MORE?. Izložba je projekt Muzeja dizajna iz Züricha, a do sada je uplovila u preko 25 lokacija diljem svijeta te privukla preko pola milijuna posjetitelja/ica. Izložba ilustrira pozadinu problema i njegove fatalne posljedice za mora, životinje i ljude. Ujedno i opisuje moguće načine na koje možemo izbjeći ili makar umanjiti otpad u morima. Izložba je bila uplovila je u Francuski paviljon Studentskog centra u Zagrebu, te od 16.5. do 10.6. 2018. privukla više od tisuću posjetitelja. aMORE festival moru se nastavlja u Poreču sve do kraja srpnja. S partnerima i uz podršku Veleposlanstva Švedske organizirali smo i niz događanja u Stablu znanja Studentskog centra u Zagrebu:

  • radionicu „Kako kroz dan bez plastike?“;
  • filmsku projekciju filma „Slamčice“;
  • predavanje i dijaloga na temu „Mikro ili makro, plastika u moru je problem, kako do rješenja zajedno?“ povodom Svjetskog dana zaštite okoliša 5. lipnja;
  • pub-kviz „Plastic is not fantastic“.

Program u Zagrebu završili smo projekcijom filma „Plastični ocean“ u prepunoj dvorani kina Europa 10. lipnja. Nekoliko sekundi potpune tišine na završetku filma, neposredno prije pljeska publike, rekao nam je sve. Poruke publike na društvenim mrežama kažu:

„Šokantno, frustrirajuće, ali poticaj na akciju… Bilo kakvu, ali akciju!“

Za one u Zagrebu sljedeći tjedan u lipnju planiramo predavanje i diskusiju “Kako kroz dan bez plastike” na glazbenom festivalu Wind Festival na Jarunu, a tijekom ljeta ćemo sudjelovat u nizu akcija čišćenja plaža kao primjerice plaže Tarej na Cresu u periodu od 28.-29.07. Na Mljetu pridružit ćemo se partnerskoj organiziciji Društvo istraživača mora – 20000 milja s još jednim setom predavanja i čišćenja. Tijekom lipnja sudjelovali smo njihovom projektu na otoku Silbi kao gost predavači i u akciji čišćenja reciklažnog dvorišta, a projektu se pridružila i organoizacija By The Ocean We Unite. I najuzbudljivije, uz podršku tvrtke Volvo Adria i u suradnji s udrugom Zona uskoro slijedi i javni poziv za prijave na Adriatic Plastic Challenge kreativni hackaton! Natječaj će biti otvoren do rujna, odabrat ćemo najbolje prijave koje će u listopadu proći dvodnevni mentorirani hackaton i imati priliku predstaviti svoje ideje od kojih će stručni žiri odabrati tri koje će osvojiti nagrade!

Zašto? Zato što ne želimo plastični Jadran i zato što želimo potaknuti stvarnu promjenu. Pridružite nam se, na brodu ima još dosta mjesta!