Oči u oči s ministrom: Tomislav Ćorić i odvažna srednjoškolska osmorka

19. 10. 2021.

Petra, Lena, Ivna, Toni, Lara, Paulina, Leona i Ema odvažno, radoznalo i nadasve hrabro zauzeli su svoja mjesta u naslonjačima na pozornici Kina Tuškanac, a u deveti naslonjač sjeo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Oči u oči i s mikrofonom u ruci, njih osmero predstavljalo je njih još osamdesetak mladih u publici dvorane Kina Tuškanac te ukupno njihovih 112 pitanja o klimatskoj krizi koja su imali za Ministra.

Okupili su se na pretpremijeri dokumentarnog filma o mladoj švedskoj klimatskoj aktivistici “Ja sam Greta” kojoj je prethodio razgovor s Ministrom o tome što nas očekuje do 2030. u vezi s klimatskim promjenama i kako se Hrvatska priprema za COP26 u Glasgowu koji se održava od 31.10. do 12. 11. ove godine.

Raznolikost i spektar pitanja mladih kreće se od toga kako će Hrvatska izgledati za 10 godina, kako ćemo se tome prilagoditi i da li smo spremni, do toga kako će to utjecati na poslove i gospodarstvo, a kako na more i prirodu. Mlade zanima možemo li si to priuštiti kao zemlja s mnoštvo drugih problema, kakva nam infrastruktura treba, koje tehnologije i nova goriva nam trebaju, kakvi energenti i možemo li ih sami proizvoditi? Zanima ih i kako ćemo proizvoditi hranu, što ćemo s otpadom, kako to možemo pozitivno iskoristiti i zašto više ne potičemo domaće zelene proizvode, kako bolje educirati mlade, kako pokrenuti nezainteresirane građane i… što možemo mi mladi učiniti, Ministre?

„Vaša pitanja su puno egzaktnija nego pitanja koja u pravilu dobivam u Saboru. Rado bih češće sudjelovao u ovakvim događajima i hvala vam na pozivu da sudjelujem!“ – rekao je Ministar. A mi dodajemo kako upravo tako širok spektar pitanja najbolje pokazuje koliko su klimatske promjene velik i kompleksan izazov koji ne može riješiti jedna odluka, jedna tehnologija ili jedan potez. Potrebno je djelovati sistemski, uvoditi promjene na mnogo razina, uključivati sve sektore i aspekte našeg života. I konkretno djelovati.

Ključno je bilo čuti od Ministra ono najvažnije, ono što nam zadaje smjer – a to je da klimatska neutralnost nema alternativu. „Klimatski neutralno društvo je ono koje ne ugrožava život onih koji dolaze iza nas i to je jedino moguće društvo. Standard na koji smo navikli i razina trošenja je neodrživa, tako dalje ne možemo. Koraci koje činimo su prespori. Trebali bi ulagati još i više u gospodarstvo koje je zeleno i klimatski neutralno. Srednje i dugoročno je to jedino isplativo premda kratkoročno košta više. Nečinjenje sada u konačnici će nas koštati mnogo više.“ Ključne su poruke Ministra.

Vremensko ograničenje događaja u dvorani dopustilo je da samo osam pitanja bude postavljeno izravno pred publikom, no sva pitanja dobit će odgovor koji će biti objavljen na web stranici www.terrrahub.eu u organizaciji udruge Terra Hub i partnera – udruge DOOR, Zelene energetske zadruge i udruge Greenpeace Hrvatska te Zajednice znanja i inovacija za klimu, uz podršku tvrtke Impact House, Veleposlanstava Švedske i Velike Britanije te uz podršku radija yammat.fm i tematske emisije o ljudima i klimi Čuvarkuća.

Ministar, kao i ravnateljica Uprave za klimatska pitanja Dunja Mazzocco Drvar, švedska veleposlanica Diana Helen Madunic i veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Simon Derek Thomas također su bili na raspolaganju mladima za pitanja i razgovor nakon projekcije filma u predvorju Kina, ispunjenom mirisom mladih biljaka svježeg bosiljka koji su svi dobili kao poklon na odlasku.

I za kraj, poruka ministra Ćorića mladima – „Promjena paradigme ovisi o vama. Starije generacije su svoje prilike imale i dobrim dijelom su propuštene, danas ne bi bili tu gdje jesmo da smo odrađivali prave stvari prije 10 ili 20 godina. Ovaj pokret mladih koji je pokrenula Greta Thunberg nastao je kao refleksija na nečinjenje i učinio je dobre stvari da se otvore oči svima. Bez pravih promjena sada nećemo postići ništa.“

Share your thoughts