Warning: A non-numeric value encountered in /home/terrahub/public_html/wp-content/themes/kalium/includes/classes/core/kalium-helpers.php on line 422

Prljava dvanaestorka i još dvoje: 14 činjenica o zagađenju mora plastikom

1

U posljednjih 10 godina proizveli smo više plastike nego kroz čitavo zadnje stoljeće, i još uvijek je proizvodimo.

2

8 milijuna tona plastičnog otpada dospije s kopna svake godine u naše rijeke, mora i oceane.

3

Manje od 5% proizvedene plastike se reciklira. Gotovo svaki komad plastike ikad proizveden u svijetu još uvijek postoji.

4

Trenutno najveće područje plutajućeg plastičnog otpada u našim oceanima je veličine Francuske. Zove se plastična juha i nije jedino, ima ih više!

5

Različiti oblici plastičnog otada čine otprilike 90% smeća koje se nalazi u moru.

6

Plastične vrećice koriste se u prosjeku samo 12 minuta. Očekivani životni vijek plastične vrećice u okolišu može biti i do gotovo 1000 godina!

7

Pjenaste plastične čaše: 50 godina; jednokratne pelene: 450 godina; plastične boce: 450 godina; najlon za ribolov: 600 godina; filteri cigareta: 10 godina…

8

Tokom perioda raspadanja plastika iz svoje originalne forme prelazi u makroplastiku, mikroplastiku i nanoplastiku dijelića mnogo manjih od 100 nm, manjih od primjerice stanica algi, te pretpostavljeno ostaje na neodređeno vrijeme u tom obliku.

9

Plastični otpad ima sposobnost adsorpcije ostalih zagađivača u moru i na taj način djeluju poput spužvi koje upijaju i nose na sebi zagađivače (kemikalije, tvari koje ometaju normalan rad hormona itd.). Plastika otpušta teške metale i razne štetne kemikalije u okoliš.

10

Milijun morskih ptica i stotine tisuća morskih sisavaca stradavaju svake godine zbog plastike u našim morima. Najčešće od posljedica gutanja i probave plastike, zaplitanja u plastiku ili gušenja.

11

Kemikalije koje su u sastavu plastike mogu ući u naš organizam probavom ili apsorpcijom iz vode putem kože.

12

Više od 90% ljudi pozitivno je na testu za BPA (bisfenol, kemikaliju iz plastike koja ometa redovan rad naših hormona)

13

Više od 70% vodovodne vode u Europi sadrži mikroplastiku. Mikroplastika nađena je i u pivu, medu, šećeru, soli, čak i u kišnim kapima.

14

Nedavno istraživanje provedeno u Parku Prirode Telaščica u Hrvatskoj (Blašković i sur.) otkrilo je da se mikroplastika nalazi u 88% uzoraka.

Izvor podataka:

PlasticPollution.Org

Sredozemlje zatrpano plastikom Istraživanje onečišćenja plastikom, utjecaj na okoliš i rješenja

Plastic Oceans

Plastic fibres found in tap water around the world

Plastic Paradise