objavljuju

Žiri je odabrao najbolju ideju: Zlarin postaje prvi otok bez jednokratne plastike na Jadranu! Naš prvi natječaj u okviru Adriatic Plastic Challenge inicijative koji smo pokrenuli zajedno s udrugom Zona i Volvo Car Adria grupom, završio je odabirom tri najbolja inovativna rješenja koja će doprinijeti zaustavljanju daljnjeg dotoka plastičnog otpada u Jadransko more. U žestokoj antiplastičnoj borbi, pobijedio je i osvojio novčanu nagradu od 10.000 kuna, tim „Zlarin – otok bez plastike“ čija je vizija učiniti Zlarin prvim hrvatskim otokom bez jednokratne plastike. Podrijetlom sa Zlarina, Ana Nataša i Ivana, razvile su model koji će u sljedećih godinu dana zaustaviti dotok jednokratne plastike na otok. Plastične vrećice zamijenit će papirnatima i platnenima, izbacit će slamke, a plastične čaše i pribor za jelo također će zamijeniti ekološki prihvatljivijim rješenjima. Projekt podupire lokalno stanovništvo te turistička zajednica otoka Zlarina. „Zlarin je otok na kojemu živi stotinjak stanovnika što ga čini idealnim mjestom za pokušaj ovog eksperimenta. Imamo samo jedan dućan i nekoliko kafića što znatno smanjuje broj ljudi koji trebaju poduprijeti našu ideju. Lokalna zajednica daje nam veliku podršku i jedva čekamo da Zlarin bez plastike zaživi.“, rekla nam je članica pobjedničkog tima i pokretačica čitave ideje Ana Robb iz udruge La Révolution Albatros.

Drugo mjesto i novčanu nagradu od 7.500 kuna osvojio je tim „Adriatic Plastic“. Gorjan i Vladimir predstavili su aplikaciju koja služi kao sustav nagrađivanja za nekorištenje jednokratke plastike, dok je treće mjesto i novčana nagrada od 3.500 kuna pripalo timu „Microplastic Filter Micro2F“ za prototip filtera koji odvaja mikroplastiku u perilicama rublja kojeg je prezentirao Boris.

Tijekom dvodnevnog bootcamp-a 13. i 14. listopada u Stablu znanja Studentskog centra, sedam timova odabranih od ukupno 42 prijavljene ideje na naš natječaj, projektna su rješenja pretvorili u poslovne modele koristeći metodologije design thinking-a i lean start up-a uz pomoć mentora iz IBM-a Hrvatska i LeanStartup-a Croatia. Na kraju bootcamp-a su svoje ideje prezentirali pred stručnim žirijem u sastavu HE Diana Madunić, Veleposlanica Švedske u RH; Nikola Galić, marketing i PR manager tvrtke Volvo Car Adria Group; dr. sc. Sandi Orlić, viši znanstveni suradnik, Institut Ruđer Bošković; Petra Ledinek, FOX/National Geographic Network (FOX/NG Channel) – kampanja Planet or Plastic; Fran Mubrin, kreativni direktor Agencije 404 i dr. sc. Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i predsjednik Instituta Plavi svijet.

Hvala timovima, hvala žiriju i hvala partnerima te tvrtki Volvo Car Adria na podršci ovom prvom natječaju o okviru Adriatic Plastic Challenge inicijative! Drago nam je da Volvo prepoznaje značaj problema i želi raditi na društvenim inovacijama ili kako kaže Nikola Galić, PR i marketing manager Volvo Car Adria grupe: „Sve što u Volvu radimo nastojimo stvarati s misijom da ljudske živote učinimo lakšima, sigurnijima i u harmoniji s priprodom. Baš zato iznimno mi je drago da je Adriatic Plastic Challenge rezultirao upravo takvim projektima. Uz brojna inovativna rješenja, danas smo vidjeli veliku želju,motivaciju te jaku pozitivnu energiju timova. Siguran sam kako je za njih ovo tek početak, a Volvo će, u okviru globalne kampanje Clean Seas kojom nastojimo zaustaviti plastičnu plimu, svakako biti na raspolaganju za daljnju pomoć svim timovima.

Na kraju – poziv svima na daljnju suradnju! Iako su prva tri tima financijski nagrađena, ovo je bila izvrsna prilika za sve da pretvore svoje ideje u održive modele koji su spremni zaživjeti. U ovoj skupini prepoznali smo golemi potencijal kojeg želimo nastaviti razvijati. Ovo je definitivno tek početak, a mi iz Terra Hub-a i udruge Zona svakako ćemo pratiti i podupirati sve timove na njihovom putu. Još jednom HVALA VAM na svim prijavama i idejama te pozivamo sve zainteresirane iz svih sektora i područja djelovanja da nam se pridruže u zaustavljanju zagađenja mora plastikom. Bez obzira što radimo, svi imamo isti problem, a to je stalni dotok više od 8 milijuna tona plastičnog otpada svake godine u naša mora i oceane!

Uz organizatore, udruge Terra Hub i Zona te Volvo Car Adria grupe, partneri i mentori bootcampa bili su IBM Hrvatska i LeanStartupCroatia, veleposlanstvo Švedske i Stablo znanja SC-a. Na završnom nazdravljanju pobjednicima kušanje kraft piva „Plavuša“ omogućila je zadružna pivovara Brlog iz Zadra koja također podupire aktivnosti usmjerene na smanjenje dotoka platičnog otpada u more.